Wednesday, October 6, 2010

Cara Memasak Dan Peradaban Di Meja Makan Di Malaysia


Lesung Batu

Saya ingin menyentuh sedikit tentang aspek etika sosial dan tatacara peradaban di meja makan di Malaysia. Sebelum itu mari kita meninjau ke dapur2 orang Malaysia. Terdapat pelbagai kaedah memasak yang boleh kita pelajari. Bagi kaum Melayu peralatan seperti batu lesung merupakan perlatan 'mesti ada' dari nenek moyang kita dahulu hingga sekarang. Setengah orang berpendapat sambal belacan menggunakan batu lesung lebih berperisa bandingkan dengan yang dibuat dengan alat pengisar eletrik.Kaum Cina dengan kuali 'wok'nya dan kaum India dengan belanganya pula. Kaum etnik di Malaysia menganggap suasana ketika menikmati hidangan adalah aktiviti komuniti, tidak kira di rumah atau di restoran. Makanan dihudang serentak (kecuali bankuet Cina) dan setiap individu akan dihidangkan dengan nasi dan mereka akan memilih lauk pauk sendiri. Orang India dan orang Melayu menggunakan tangan iaitu tangan kanan manakala kaum Cina menggunakan penyepit..

Chopstick










No comments:

Post a Comment