Wednesday, October 6, 2010

Masakan Setiap Negeri di Malaysia


Ayam masak lemak cili api
Nasi Kerabu


 
Di musim perayaan(hari lebaran, kenduri kendara) nasi tomato beserta lauk pauknya sentiasa menarik perhatian tetamu. Nasi tomato dihidang bersama ayam masak merah, dalca, ayam golek,acar,pecal dan lain2. Bagi orang Melayu pantai Timur (Kelantan dan Terengganu) menghidangkan pelbagai juadah seperti nasi dagang, nasi berlauk, nasi minyak,ayam percik dan lain2.Negeri Perak pula berbangga dengan rendang tok gulai ikan sembilang tempoyak. Gulai lemak cili padi (ayam,ikan dan daging) pula dipelopori oleh orang Negeri Sembilan. Selain lauk pauk terdapat juga makanan ringan seperti laksa Penang, laksa Johor, pasembur, mee Siam dan lain2.


Laksa












No comments:

Post a Comment