Wednesday, October 6, 2010

Masakan Kaum Melayu

Ulam
Petai
Kita beralih pula ke masakan tradisi dan masakan popular orang Melayu di Malaysia. Kita masih menggemari masakan kampung atau masakan nenek dan emak kita dahulu. Orang Melayu di kampung masih berlandaskan pertanian. Sayuran di tanam di belakang rumah dan juga diperairan sawah dan bendang. Pucuk paku, petai, daun pegaga, daun selum, daun kadok, cendawan(kulat) dan lain2 jenis ulaman menjadi makanan amalan orang Melayu di buat ulam di kampung. Daun2 ini selain kaya dengan sumber vitamin dan mineral, ia juga tinggi dari segi serat. Daun kadok dan daun pegaga telah mendapat pengiktirafan dari WHO sebagai herba yang mempunyai pelbagai faedah kepada kita. Ia boleh merangsang aktiviti otak kanak2, pengaliran darah yang sihat dan menghaluskan tekstur kulit seseorang.

No comments:

Post a Comment